Olkapään kiertäjäkalvosimen fysioterapia ja kuntoutus
Yleisin olkapään jännevaiva on kiertäjäkalvosimen tendinopatia. Riskiä olkapään jännevaivoihin suurentaa olkaniveltä kuormittavat voimat, jatkuvat toistoliikkeet ja pitkään jatkuva olkavarren kohoasento. Esiintyvyys kasvaa selvästi myös iän myötä. Fysioterapeuttisella kuntouttamisella suuri merkitys hoidossa.
Tyypillinen oire kiertäjäkalvosimen jännevaivassa on levossa ja/tai rasituksessa tuntuva kipu. Liikkeessä kipu tuntuu erityisesti kun olkavarsi on vaakatason yläpuolella. Tärkein hoito on fysioterapeutin ohjaama terapeuttinen harjoittelu, ellei kipu parane alun omahoidolla. (Olkapään jännevaivat: Käypähoito-suositus 2022.)
Muita altistavia tekijöitä edellämainittujen tilojen lisäksi on naissukupuoli, lihavuus, diabetes ja metabolinen oireyhtymä. Jänteitä heikentävät myös taudit kuten tulehdukselliset reumasairaudet. Tutkimusnäyttö reumasairauksien suurentuneesta riskistä jännevaivojen ilmaantumisen osalta on kuitenkin vähäistä. (Olkapään jännevaivat: Käypähoito-suositus 2022.)
Olkapään jännevaivoja voidaan kuitenkin myös ehkäistä. Täkeimpiä tekijöitä on kiertäjäkalvosimen lihaksiston vahvistaminen. Tendinopatian syntyä, oireiden pahentumista ja niistä aiheutuvaa haittaa voidaan ehkäistä vähentämällä liiallista mekaanista kuormitusta ja vahvistamlla jänteen kestokykyä. Jos kiertäjäkalvosimen lihaksisto on heikko, se ei pysty tukemaan olkaniveltä riittävästi ja näin myös haitallinen kuormitus kasvaa herkemmin. Hyvä lihasvoima ja koordinaatio ja niiden ylläpito ehkäisee haitallista kuormitusta ja vahvistaa olkanivelen rakenteita. (Olkapään jännevaivat: Käypähoito-suositus 2022.)
Fysioterapia
Jos olkapääkipu ei parane omahoidosta huolimatta, on tärkeää hakeutua hoitoon. Fysioterapiassa hoidon tavoitteita on olkapääkivun lievitys, toimintakyvyn palauttaminen ja sen ylläpito. Fysioterapiassa voidaan käyttää lämpö- ja kylmähoitoja. Kylmä lievittää kipua ja vähentää turvotusta ja inflammaatiota kudoksissa. (Olkapään jännevaivat: Käypähoito-suositus 2022.) Meillä SportSarilla on myös käytettävissä Cryonic-huippukylmä, jolla on ollut hyviä vaikutuksia juuri olkapääongelmien hoidossa. Lämpöhoitoa voi kokeilla pitkittyneessä olkapääkivun hoidossa. Se lisää verisuonten laajenemista, rentouttaa kireitä lihaksia ja nostaa kipukynnystä. Lämpöhoidosta ei kuitenkaan luotettavaa tutkimusnäyttöä. (Olkapään jännevaivat: Käypähoito-suositus 2022.) Kylmähoitoa ja lämpähoitoa voi myös tehdä itsenäisesti kotona kipujen helpottamiseksi.
Fysioterapia suunnitellaan asiakkaan tilanteen mukaisesti. On vahvaa näyttöä, että fysioterapiassa harjoitteluterapia lievittää oireita kiertäjäkalvosimen tendinopatiassa. Terapeuttisen harjoittelun tavoitteena on pehmytkudosten paranemisprosessin edistäminen, tulehduksen ja kivun lievitys, olkapään, lapaluun tukilihasten ja keskivartalon lihasvoimien kehittyminen. Lisäksi lapaluun lihasten ja keskivartalon asennon ja hallinnan parantaminen ja olkanivelen liikelaajuuksien palauttaminen.
Manuaalisesta terapiasta saadaan myös lisähyötyä kuntoutukseen. Varsinkin olkapään taka- ja etuosan rakenteiden käsittely ja rintarangan liikkeisiin vaikuttavien lihasten käsittely. (Olkapään jännevaivat: Käypähoito-suositus 2022.) Meillä fysioterapiassa teemme manuaalista käsittelyä, mutta usein käsittely myös LPG laitteiden avulla.
Harjoitteita olkapään kiertäjäkalvosimen kuntoutukseen:
1. Ryhti. Seiso tai istu ryhdikkäässä asennossa ja tarkista, ettei olkapäät ole kiertyneenä eteenpäin eikä pää työntyneenä eteenpäin. Vedä lapaluita kevyesti yhteen.
2. Pendelin. Nojaa vastakkaisella kädellä pöytää tai tuoli kohti ja anna kuntoutettavan käden roikkua vapaasti sormet kohti lattiaa. Pidä käsi täysin rentona ja vartalon painonsiirron avulla anna käden liikkua rauhallisesti edestakaisin
3. Rintalihaksen venytys. Seiso ryhdikkäästi ja nosta yläraaja seinää vasten ja jos mahdollista pidä olkavarsi 90 asteen kulmassa. Kierrä kehoa niin, että tunnet mukavan tuntuisen venytyksen rintalihaksessa.
4. Takakapselin venytys. Istu ryhdikkäästi ja tartu kuntoutettavalla kädellä vastakkaisesta olkapäästä kiinni ja pidä vaakatasossa. Vastakkaisella kädellä tartu kuntoutettavan käden kyynärpäästä kiinni ja vedä kevyesti yläraajaa lähemmäksi olkapäätä.
5. Istu ryhdikkäästi kädet rentona sivuilla. Käännä korva kohti olkapäätä ja tunne venytys hartianseudulla.
6. Seiso ryhdikkään ja nosta yläraaja ylös peukalo edellä niin pitkälle kuin pystyt. Laske rauhallisesti, jarruttavasti alkuasentoon.
7. Seiso ryhdikkäänä ja vie yläraaja taaksepäin pikkusormi edellä ja jarruta rauhallisesti lähtöasentoon.
8. Olkanivelen sisäkierto vastuskuminauhalla. Kyynärnivel 90 asteen kulmassa ja tuo käsi kämmen edellä kohti vartaloa, vetäen kuminauhasta.
9. Olkanivelen ulkokierto vastuskuminauhalla. Kyynärnivel 90 asteen kulmassa ja tuo käsi kämmenselkä edellä sivulle, vetäen kuminauhasta.
10. Olkanivelen loitonnus. Seiso ryhdikkäänä ja nosta kättä kämmenselkä edellä sivulle ylös. Käytä tarvittaessa vastuksena käsipainoa.
(Lehtonen & Uurto 2017.)
Lähteet
Lehtonen E-S., Uurto J. 2017. Näyttöön perustuvat fysioterapeuttisen harjoitteet olkapään kiertäjäkalvosimen kuntoutuksessa. Opinnäytetyö. Turku University of Applied Sciences. Viitattu 29.5.2023
Olkapään jännevaivat: Käypähoito-suositus. 2022. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim: Helsinki. Viitattu 29.5.2023
https://www.kaypahoito.fi/hoi50099#T2<br>